Sprawozdanie z Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Współczesne problemy ochrony praw człowieka” 10 grudnia 2022 r., Warszawa - Kosecki, Alan; Czerwiński, Jan; Majcher, Maja; Kazakowa, Stefania ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2023)
Członkowie Koła Naukowego Prawa Międzynarodowego i Praw Człowieka UKSW zorganizowali 10 grudnia 2022 r. Ogólnopolską Konferencję Naukową, której celem miało być uczczenie Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka poprzez zwrócenie uwagi na najbardziej palące problemy związane z ochroną praw człowieka. Konferencja została podzielona na cztery panele, które dotyczyły różnych dziedzin prawa. Niniejsze sprawozdanie w syntetyczny sposób przedstawia przebieg wydarzenia określając zarówno ramy tematyczne, wskazując znakomitych prelegentów, którzy wzięli czynny udział w wydarzeniu, a także poprzez wskazanie patronatów oraz uczestników ukazuje zasięg i wagę Konferencji. Zróżnicowanie tematyczne referatów, które zostały wygłoszone podczas przedmiotowej Konferencji wskazuje ponadto na szerokie pole możliwych naruszeń praw człowieka we współczesnym świecie.