Zagrożenia dla ochrony praw pracowniczych związane z wydawaniem świadectwa pracy - Pilaszek, Bartłomiej ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2024)
Wydanie świadectwa pracy jest jednym z obowiązków pracodawcy wymienionych w Kodeksie Pracy. Dokument ten pozwala kolejnym pracodawcom i organom na ustalanie uprawnień pracowniczych. W związku z jego znaczeniem świadectwo pracy podlega szczególnej ochronie. Celem niniejszego artykułu jest analiza obowiązującej regulacji dotyczącej wydawania świadectwa pracy, ocena skuteczności mechanizmów przewidzianych na wypadek uchybienia przez pracodawcę obowiązkowi wydania omawianego dokumentu oraz przedstawienie propozycji zmian mogących w przyszłości lepiej chronić interes pracowników w tym zakresie.