Zabezpieczanie i zatrzymywanie danych informatycznych w polskim postępowaniu karnym - Szpoton, Jonasz ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2024)
Artykuł omawia problematykę zabezpieczania i zatrzymywania danych informatycznych w polskiej procedurze karnej. Przedstawia podstawowe pojęcia związane z podejmowaniem tych czynności w sferze cyfrowej oraz porównuje je do metod klasycznych. Prezentuje cechy oraz sposoby zabezpieczenia danych informatycznych oraz określa zakres zastosowania przepisów dotyczących przeszukania oraz zatrzymania rzeczy w kontekście wirtualnym. W dalszej części autor prezentuje problemy związane z gromadzeniem danych informatycznych oraz przedstawia propozycje zmian mających na celu usprawnienie działania omawianej instytucji.