Rozszerzenie prawnokarnej ochrony funkcjonariuszy przez pryzmat art. 223a i art. 223b Kodeksu karnego – zarzuty proceduralne i materialnoprawne - Kazanowski, Mateusz ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2024)
Celem opracowania jest analiza znamion nowych typów czynu zabronionego zaimplementowanych do polskiego porządku prawnokarnego z dniem 1 stycznia 2023 roku na mocy ustawy zmieniającej Kodeks karny wykonawczy oraz niektóre inne ustawy. Z uwagi na niedawne wprowadzenie artykułów 223a i 223b do Kodeksu karnego, zasób ich opracowań w doktrynie jest ubogi, a znaczne rozszerzenie prawnokarnej ochrony funkcjonariuszy, jakie owe przepisy gwarantują, zdaje się być zmianą na tyle istotną, iż wskazane jest pochylenie się nad nimi. Niemałą część rozważań stanowi ocena nowych zachowań objętych kryminalizacją zarówno pod względem formalnym, materialnym, jak i proceduralnym. Tak skonstruowane przepisy karne zdają się wpisywać w szkodliwą tendencję polskiej legislatury, której doświadczamy od momentu wybuchu pandemii Covid-19, a która stanowi poważne zagrożenie dla suwerennego i demokratycznego państwa, jakim jest Polska. Poparcie tej tezy znajduje swoje odbicie w analizie rzeczonych artykułów, a także innych zmian legislacyjnych w Polsce w niedalekiej przeszłości, na co potwierdzenie znajduje się także w danych statystycznych, przytoczonych w poniższym omówieniu.