Implementacja XIII Dyrektywy do polskiego porządku prawnego – zagadnienia wybrane - Rutkowska, Ewelina ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2017)
Tematem artykułu jest implementacja wybranych postanowień XIII Dyrektywy do polskiego porządku prawnego. Szczegółowo opisano obowiązek wystosowania wezwania do zapisywania się na sprzedaż lub zamianę akcji publicznej spółki akcyjnej w przypadku jej wrogiego przejęcia. Scharakteryzowano zasady neutralności i przełamania recypowane do ustawy o ofercie publicznej. Poddano ocenie prawidłowość implementacji XIII Dyrektywy do polskiego porządku prawnego oraz dopuszczalność stosowania środków obrony przed wrogim przejęciem.