Problematyka miejsca popełnienia czynu zabronionego oraz jej implikacje w prawie karnym procesowym - Michałowska, Joanna; Oręziak, Bartłomiej ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2017)
Celem artykułu jest analiza regulacji miejsca popełnienia czynu zabronionego w polskim porządku prawnym. W części pierwszej, dotyczącej przepisów materialno-prawnych, nakreślony został rozwój przedmiotowych przepisów, począwszy od pierwszych kodyfikacji międzywojnia; następnie omówiona została kontrowersyjna kwestia określania miejsca popełnienia czynu zabronionego w różnych formach stadialnych i zjawiskowych. Punkt łączący obie części artykułu stanowi omówienie korelacji miejsca popełnienia czynu zabronionego z terytorium RP. W drugiej części artykułu przeanalizowano formalno-prawne implikacje przedmiotowych regulacji.