Problematyka wyrażenia świadomej zgody w aspekcie wykorzystywania płodów - Grotowska, Maria ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2017)
W artykule poruszona została kwestia wyrażania zgody w przypadku wykorzystywania tkanek oraz komórek macierzystych znajdujących się w martwych płodach. Analiza dotyka problemu tyle istotnego, ze względu na możliwości zastosowania tkanek w leczeniu licznych schorzeń, co kontrowersyjnego, z powodu spornego stanowiska odnośnie do przerywania ciąży przez kobiety oraz sposobu ich pozyskiwania dla celów badawczych, a także obowiązku uzyskania zgody przez uczestnika w eksperymencie medycznym.