Usługi płatnicze realizowane urządzeniami mobilnymi – prawne aspekty funkcjonowania na rynku polskim (ze szczególnym uwzględnieniem procesu autoryzacji transakcji) - Oppeln – Bronikowski, Jerzy ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2017)
Artykuł dotyczy płatności mobilnych (płatności dokonywanych za pomocą urządzeń mobilnych), opartych o usługi takie jak Android Pay, Samsung Pay czy Apple Pay. Celem artykułu jest przedstawienie podstawowych zagadnień, jakie pojawiają się na tle tego typu usług w odniesieniu do mających zastosowanie do przedmiotowego zagadnienia regulacji prawa polskiego (Prawa bankowego, ustawy o usługach płatniczych). Autor dokonuje analizy procesu dokonywania płatności uwzględniającego wykorzystanie jedynie karty płatniczej i porównania tej usługi do tej opartej na wykorzystaniu urządzeń mobilnych. Artykuł obejmuje wybrane problemy natury prawnej wynikające z różnic pomiędzy obiema procedurami m.in. odpowiedzialność wydawcy karty płatniczej za nieautoryzowane płatności oraz związane z nimi obowiązki użytkownika karty płatniczej.