Problematyka wejścia kobiety pod władzę męża w formie usus. - Chmielecka, Magdalena ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2017)
Artykuł dotyczy problematyki wejścia kobiety pod władzę męża w formie usus, poprzez pewnego rodzaju „zaużywanie”, w Starożytnym Prawie Rzymskim. Artykuł wyjaśnia znaczenie usus jako jednego z trzech sposobów wejścia żony pod manus męża i genezę samej instytucji. Podstawowymi problemami omówionym w artykule są terminy rozpoczęcia i zakończenia biegu usus, a co za tym idzie moment wejścia żony pod manus męża. Choć małżeństwo jest stanem faktycznym, zaś manus stanem prawnym, oba terminy są zależne od daty zawarcia małżeństwa. W artykule poruszona została także kwestia przerwania biegu owego „zaużywania”, a zatem usurpatio trinoctii.