Wpływ klauzul abuzywnych na ważność umowy kredytu bankowego - Kral, Patryk ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2025)
Artykuł prezentuje problematykę wpływu klauzul abuzywnych na ważność umowy kredytu bankowego. Autor skupia się na wadliwości mechanizmów przeliczeniowych stosowanych w umowach kredytowych waloryzowanych do waluty obcej. Problem ten dotyczy w szczególności tzw. „umów frankowych”, które były licznie zawierane w pierwszej dekadzie XXI wieku. Wahania kursu franka szwajcarskiego doprowadziły do kwestionowania tych postanowień umownych. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, w jaki sposób nieuczciwe postanowienia wpływają na ważność umowy kredytu. Autor przedstawia swoje poglądy, mając na uwadze zarówno prawo krajowe oraz unijne, jak i bogate orzecznictwo sądów krajowych i Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej. Pracę wyróżnia uwzględnienie wniosków płynących z najnowszej uchwały pełnego składu Izby Cywilnej Sądu Najwyższego. Artykuł wskazuje, w jakich okolicznościach umowa kredytu bankowego może się ostać, mimo abuzywności jej postanowień. W zakończeniu autor formułuje postulaty de sententia ferenda oraz de lege ferenda, które, w jego ocenie, przyczynią się do jeszcze skuteczniejszej ochrony konsumentów w przyszłości.