Znaczenie praktyczne zasad współżycia społecznego w kontekście orzekania w sprawach o ustanowienie rozdzielności majątkowej między małżonkami na wniosek wierzyciela. - Sekuła, Jakub ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2025)
W art. 52 § 1a Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego prawodawca przewidział w ramach krajowego porządku prawnego uprawnienie wierzyciela jednego z małżonków do zgłoszenia żądania w przedmiocie ustanowienia przez sąd rozdzielności majątkowej. Ogólnie rzecz ujmując, powyższe rozwiązanie zaoferowane przez ustawodawcę spotkało się jednak z krytyką w literaturze przedmiotu. Wprowadzenie komentowanej regulacji odnowiło tym samym dyskusję w doktrynie prawa na temat sytuacji procesowej wierzyciela i dłużnika, których interesy z reguły są sprzeczne. Ponadto, w poruszoną problematykę wpisuje się kwestia ważenia dóbr prawnych. Nie sposób bowiem nie zauważyć kolizji zachodzącej między słusznym interesem wierzyciela w uzyskaniu zaspokojenia swojego roszczenia, a sferą autonomii wolności majątkowej małżonków.