Status ustrojowy klubów parlamentarnych - Ślemp, Bartłomiej ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2018)
Artykuł ma na celu przybliżenie formalnoprawnych oraz częściowo praktycznych aspektów funkcjonowania klubów parlamentarnych. Zawiera on analizę tej formy organizowania się posłów i senatorów. Autor przedstawia ideę tworzenia zrzeszeń parlamentarzystów sięgając aż do czasów międzywojnia. Opierając się o obecny stan prawny oraz orzecznictwo Trybunału Konstytucyjnego, analizuje rolę tychże zrzeszeń w polskim parlamencie. Porównuje również sformułowane przez doktrynę w tej materii poglądy, przedstawiając nowe spojrzenie na kwestię m.in. minimalnej liczebności członków klubu parlamentarnego czy obowiązek informacyjny władz nowopowstałego klubu wobec organów Sejmu. Opisuje także zjawisko dyscypliny klubowej na przykładzie dwóch regulaminów zrzeszeń.