Nadanie rygoru natychmiastowej wykonalności na wniosek - Kozub, Aurelia ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2018)
W artykule opisano instytucję nadania rygoru natychmiastowej wykonalności na wniosek, która uregulowana jest w ustawie z 23.11.1964 r. – Kodeks postępowania cywilnego. Przedstawiono zagadnienia pojawiające się w praktyce podczas sporządzania wniosku o nadanie rygoru natychmiastowej wykonalności. Zarysowano problematykę terminu do złożenia wniosku, przesłanek uzasadniających nadanie rygoru natychmiastowej wykonalności oraz warstwę dowodową wniosku. Zaprezentowano także różnice poglądów, jakie pojawiają się podczas analizy rygoru natychmiastowej wykonalności.