Ograniczenia w obrocie nieruchomościami rolnymi w świetle wybranego orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej - Pietrzak, Jakub ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2018)
Artykuł ma na celu przybliżenie problematyki ograniczeń w obrocie nieruchomościami rolnymi. Zawiera on analizę wybranego orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej. Autor przedstawia wypowiedzi unijnej judykatury odnoszące się do znaczenia terminu „ograniczenia” w swobodnym przepływie kapitału, wymogów imperatywnych, zasad ustalania treści prawa własności w państwach członkowskich oraz ograniczeń w obrocie nieruchomościami rolnymi. Przytoczone orzecznictwo Trybunału zawiera warunki, jakie państwo członkowskie musi spełnić, by ograniczyć swobodny przepływ kapitału zgodnie z prawem unijnym.