Kontrowersje wokół umowy o pomocy przy zbiorach - Surdykowska, Barbara ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2018)
Ustawą z 13.4.2018 r. o zmianie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników oraz niektórych innych ustaw, ustawodawca wprowadził do sytemu prawnego nowy typ umowy – umowę o pomocy przy zbiorach. Mimo że odnosi się ona do wykonywania konkretnych czynności na rzecz rolnika, a więc dotyczy zatrudnienia w sensie ekonomicznym, nie jest to typ umowy o pracę. Konstrukcja umowy nie zawiera gwarancji prawa do bezpiecznych i higienicznych warunków pracy (między innymi w obszarze czasu pracy, przerw w pracy czy norm dotyczących dźwigania). Z tego względu wzbudza wątpliwości co do zgodności z art. 66 Konstytucji RP oraz tzw. Dyrektywą ramową bhp. Konstrukcja umowy o pomocy przy zbiorach wydaje się być także sprzeczna z celami określonymi w Europejskim filarze praw socjalnych.