Sprzeciw od decyzji kasatoryjnej jako novum w postępowaniu przed Wojewódzkimi Sądami Administracyjnymi - Czechowicz, Sebastian ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2018)
Decyzja kasatoryjna jest instytucją procedury administracyjnej o charakterze kontrolnym. Obszarowo scharakteryzowana w artykule 138 ustawy - Kodeks postępowania administracyjnego. W momencie jej zastosowania przez organ odwoławczy sprawa może być przekazana do ponownego rozpoznania. By uniknąć sytuacji nadmiernego stosowania tej instytucji, nowelizacją z 1.6.2017 r. wprowadzono sprzeciw od wydanej decyzji kasacyjnej, którą strona ma prawo wnieść do wojewódzkiego sądu administracyjnego. Przedmiotowy artykuł koncentruje się na ocenie przedstawionej tematyki, w odniesieniu do uprawnień procesowych strony postępowania.