Mediacja jako nowy instrument znowelizowanego kodeksu postępowania administracyjnego w kształtowaniu nowoczesnej administracji - Wójcik, Aneta ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2018)
Celem publikacji jest wskazanie zagrożeń, jakie niesie zjawisko cyberterroryzmu wobec administracji publicznej, a także zwrócenie uwagi na wieloaspektowość tego zagadnienia. Administracja publiczna w dobie innowacyjnych i technologicznych przemian stoi przed dużym wyzwaniem jakie stawia przed nią współczesne i nowoczesne społeczeństwo. Artykuł ukazuje zmiany zachodzące w administracji publicznej w sektorze publicznym na przykładzie nowo wprowadzonych mechanizmów, które znacząco wpływają na modyfikację relacji na rzecz partnerskiego podejścia organów administracji do obywateli. Jednym z nich stała się instytucja mediacji wprowadzona do postępowania administracyjnego, promująca polubowne rozstrzyganie kwestii spornych. W artykule wyjaśniono czy mechanizm ten rzeczywiście jest rewolucyjnym rozwiązaniem na gruncie już obowiązujących przepisów kodeksu postępowania administracyjnego.