Klauzula antykonkurencyjna w prawie pracy. Praktyczne zastosowanie art. 300 k.p. - Pawłowska, Aneta ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2020)
Artykuł poświęcony jest dwóm powiązanym ze sobą zagadnieniom: złożonemu charakterowi umowy o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy oraz odpowiedniemu zastosowaniu do wskazanej wyżej umowy norm właściwych prawu cywilnemu znajdujących odpowiednie zastosowanie wskutek niewyczerpującego uregulowania rzeczonej umowy na gruncie kodeksu pracy. W pierwszej kolejności autorka pokrótce omawia pojęcie oraz charakter wskazanego wyżej stosunku zobowiązaniowego. W szczególności, posiłkując się dotychczasowym dorobkiem doktryny oraz orzecznictwa, autorka poszukuje odpowiedzi na pytanie, czy umowa o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy winna być zakwalifikowana jako umowa cywilnoprawna, czy też może umowa z zakresu prawa pracy. W dalszej części dokładnie analizuje znaczenie oraz zakres zastosowania poszczególnych norm kodeksu cywilnego w prawie pracy. Dokonując szczegółowej charakterystyki kolejnych przesłanek zawartych w treści art. 300 k.p. autorka artykułu odpowiada, kiedy odpowiednie zastosowanie norm właściwych prawu cywilnemu jest możliwe w zakresie prawa pracy oraz na jakie ograniczenia należy w tym zakresie zwrócić uwagę. Ostatnia część artykułu poświęcona jest szerokiej analizie treści oraz istotnych elementów umowy o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy. Opisując zakres czasowy obowiązywania rzeczonej umowy, jej treść oraz ewentualne konsekwencje jej niewykonania bądź nienależytego wykonania, autorka pracy pokazuje zjawisko przenikania się dwóch odmiennych gałęzi prawa, jak również praktyczne zastosowanie norm z zakresu prawa cywilnego w kodeksowej regulacji prawa pracy.