Zasady chowania osób zmarłych w polskim systemie prawnym - Żurek, Konrad ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2021)
Śmierć jest nieodłącznym elementem ludzkiego życia. Istotą obrzędów pogrzebowych jest pożegnanie zmarłego, oddanie mu pośmiertnej czci i szacunku. Wyrazem szacunku dla osoby zmarłej, a szczególnie dla jego ciała, jest właściwy sposób i miejsce pochówku. Kwestię pochówku normują zarówno przepisy państwowe, jak i kościelne. W kraju trwają obecnie intensywne prace nad zmianą ustawy z 1959 r. o cmentarzach i chowaniu zmarłych i wydanych w jej wykonaniu rozporządzeń, które wyraźnie przyspieszyły w związku z sytuacją pandemiczną. Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie i przybliżenie prawnego ujęcia pochówku w polskim prawie, uwzględniając również zmiany, jakie nastąpiły w Polsce w wyniku pandemii koronawirusa