Projekt ustawy o kooperatywach mieszkaniowych jako przykład działania państwa w przestrzeni polityki mieszkaniowej - Kugacz, Bartłomiej ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2022)
Artykuł dotyczy instytucji kooperatywy mieszkaniowej, będącej odpowiedzią ze strony państwa na wciąż rosnące zapotrzebowanie wśród społeczeństwa na lokale mieszkalne. Praca skupia się na przedstawieniu pojęcia kooperatyw mieszkaniowych oraz węzłowych postanowień wynikających z treści projektowanej ustawy odnoszącej się do instytucjonalizacji przedmiotowej kooperatywy w systemie prawa polskiego. Artykuł zmierza do przedstawienia oraz opisania proponowanych przez projektodawcę sposobów powstania takiej kooperatywy oraz udziału gminy w procesie jej realizacji.