Geo-blocking – bariera w budowaniu jednolitego rynku cyfrowego UE - Pietrzak, Weronika ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2022)
Przedmiotem artykułu jest ogólna analiza praktyki rynkowej zwanej blokowaniem geograficznym w kontekście zaliczenia jej do barier w budowaniu jednolitego rynku cyfrowego Unii Europejskiej. Jako stosunkowo nowa regulacja ma szerokie perspektywy rozwoju, które znacząco wpływają na transgraniczną dostępność e-commerce i usług świadczonych drogą elektroniczną. Szczegółowa analiza dokumentów urzędowych instytucji Unii Europejskiej pozwala na spojrzenie na geo-blocking jako na zjawisko wieloaspektowe, które dotyczy różnych dziedzin prawa. Ponadto pozwala na ocenę skutków obecnej regulacji oraz dostrzeżenie szans i ryzyka związanego z jej rozszerzeniem o inne usługi.