(Wątpliwe) ratio legis przepisów o europejskiej współpracy administracyjnejw kodeksie postępowania administracyjnego na tle prawa ochrony konkurencji. - Sierzan, Mateusz ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2023)
Ogólny rozwój współpracy i zacieśniania międzynarodowych więzi gospodarczy, prawnych i administracyjnych skutkuje też rozwojem europejskiej współpracy administracyjnej. Jest ona regulowana w głównej mierze przez przepisy prawa Unii Europejskiej na poziomie sektorowym. Rozwiązania jej dotyczące prima facie wydają się być regulacjami kompleksowymi, uwzględniającymi każdy z aspektów niezbędnych, by współpraca ta przebiegała sprawnie i efektywnie. Dobrym przykładem takiej kooperacji jest obszar ochrony konkurencji, gdzie współpraca ta przebiegała szczególnie sprawnie, opierając się wyłącznie na prawie unijnym. Od 2017 r. w Polsce obowiązują przepisy Działu VIIIa Kodeksu postępowania administracyjnego, dotyczące europejskiej współpracy administracyjnej. Stanowią one jednak wyłącznie uregulowania ramowe. Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie, czy polskie przepisy kodeksowe w zakresie europejskiej współpracy administracyjnej mogą mieć doniosłe znaczenie w praktyce administracyjnej polskiego organu antymonopolowego w tymże zakresie, czy będą one stanowić przepisy martwe w tym wymiarze.