Fundacja rodzinna a spółka z o.o. – próba porównawcza wybranych instytucji - Pomieciński, Marcin ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2023)
Celem artykułu jest próba porównania kapitału zakładowego spółki z o.o. z funduszem założycielskim przewidzianym w fundacji rodzinnej, nowej instytucji wprowadzonej ustawą z 26.1.2023 r. o fundacji rodzinnej (Dz.U. z 2023 r., poz. 326), w szczególności z perspektywy funkcji gwarancyjnej. Autor, stosując metodę dogmatyczno-prawną, w pierwszej części artykułu opisuje czym jest funkcja gwarancyjna kapitału zakładowego w spółce z o.o.. W drugiej części przedstawia przepisy ustawy o fundacji rodzinnej zestawiając je z relewantnymi regulacjami k.s.h. Autor dochodzi do konkluzji, że fundusz założycielski nie spełnia swojej funkcji gwarancyjnej na podobnym poziomie jak kapitał zakładowy w spółce z. o.o. i sygnalizuje potrzebę jej rozwinięcia na poziomie ustawowym.