Problematyka oświadczenia woli w obecności duchownego jednoczesnego zawarcia małżeństwa podlegającemu prawu polskiemu na przykładzie Kościoła Katolickiego - Skłodowski, Dariusz ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2024)
Artykuł prezentuje problematykę urzeczywistnia wszystkich obligatoryjnych przesłanek zaistnienia małżeństwa zawieranego w ramach przepisów regulujących zawieranie tak zwanego „małżeństwa konkordatowego”. Autor zwraca uwagę na problem poprawnego stosowania przesłanki złożenia oświadczenia woli przez nupturientów o chęci wywarcia skutków cywilnych zwieranego małżeństwa wyznaniowego. Stosując metodę formalno-dogmatyczną, powołując się na poglądy wyrażane w doktrynie prawa autor stara się przedstawić nieprawidłowości i luki prawne powstałe w skutek uchybień legislacyjnych. Zwraca uwagę na brak odpowiedniej regulacji kodeksowej pozwalającej na prawidłowe stosowanie i egzekwowanie obowiązku złożenia oświadczenia woli przez nupturientów o chęci wywarcia skutków cywilnych w prawie polskim zawieranego przez nich małżeństwa przed duchownym. Wyciągając wnioski autor konkluduje formując odpowiedni postulat de lege ferenda.