Pozyskiwanie danych informatycznych w postępowaniu karnym a elementy prawa do prywatności w europejskich systemach ochrony praw człowieka - Szpoton, Jonasz ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2025)
Artykuł omawia problematykę dopuszczalności pozyskiwania danych informatycznych na potrzeby postępowania karnego w kontekście wybranych elementów prawa do prywatności. Przedstawia podstawowe zagadnienia związane z ochroną życia prywatnego, rodzinnego i korespondencji oraz jej ograniczenia w europejskich systemach ochrony praw człowieka. Autor dokonuje analizy wybranych wyroków Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu dotyczących naruszeń w zakresie prawa do poszanowania życia prywatnego, rodzinnego i korespondencji w ramach procedur pozyskiwania danych informatycznych oraz formułuje konkluzje z nich wynikające. W dalszej części oceniana jest kwestia zgodności prawa polskiego z wypracowanymi w orzecznictwie Trybunału standardami, ich wpływ na realizację podstawowych funkcji prawa karnego oraz przedstawiane są propozycje zmian w tym zakresie.