Prawo do nauki nieletniego w placówkach resocjalizacyjnych - Sitkowski, Łukasz ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2025)
W artykule autor dokonuje analizy przepisów prawa oświatowego i aktów wykonawczych w kontekście realizacji tego uprawnienia na gruncie ustawy z dnia 9 czerwca 2022 r. o wspieraniu i resocjalizacji nieletnich. Przedstawia sytuację nieletniego, który na mocy orzeczenia sądu rodzinnego, korzysta ze swojego prawa do nauki w zakładach poprawczych, schroniskach dla nieletnich oraz okręgowych ośrodkach wychowawczych. Odwołuje się także do pojęcia resocjalizacji nieletnich, która wzbogaca analizę prawa do nauki i korelującego do niego obowiązku szkolnego, w oparciu o literaturę z zakresu pedagogiki resocjalizacyjnej, formując wnioski de lege ferenda, które zdaniem autora zapewniłyby pełniejszą realizację prawa do nauki nieletniego podczas wykonywania środków izolacyjnych.