Wybrane przestępstwa i wykroczenia przeciwko zwierzętom dzikim na obszarze Polski - ujęcie prawnokarne - Koza, Konrad ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2025)
Niniejszy artykuł stanowi prawnokarną analizę wybranych przez autora, występujących w polskim systemie prawnym przestępstw i wykroczeń przeciwko zwierzętom dzikim. W artykule autor skupia się na dogmatycznej analizie przestępstwa zniszczenia środowiska, stypizowanego w art. 181 k.k. obejmującego ochroną także dzikie zwierzęta, art. 127a ustawy o ochronie przyrody kryminalizującego bezprawne pozyskiwanie zwierząt, roślin i grzybów objętych ochroną gatunkową oraz wykroczeń stypizowanych w art. 164 i 165 kodeksu wykroczeń wymierzonych w niezakłóconą egzystencję dzikich zwierząt. Przeprowadzona w toku rozważań podjętych w artykule prawnokarna analiza zakończona jest zwięzłym wyrażeniem wniosków i uwag autora oraz przedstawieniem postulatów de lege ferenda związanych z omawianymi normami prawnymi.