Procedura ułaskawienia w polskim Kodeksie postępowania karnego - Walas, Oliwia ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2025)
Artykuł przedstawia instytucję prawa łaski jako konstytucyjną prerogatywę Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, mającą charakter osobisty i niewymagającą kontrasygnaty. Autorka omawia historyczne ukształtowanie tej instytucji w polskim porządku prawnym oraz jej ewolucję ustrojową i proceduralną. Szczegółowo scharakteryzowano obowiązujące regulacje konstytucyjne oraz przepisy kodeksu postępowania karnego, ze szczególnym uwzględnieniem roli sądu i Prokuratora Generalnego w procedurze ułaskawieniowej. Artykuł porównuje prawo łaski z instytucjami amnestii i abolicji, wskazując na jego indywidualny, uznaniowy charakter. Przedstawiono również warunki formalne wnoszenia i rozpoznawania próśb o ułaskawienie, zakres swobody decyzyjnej Prezydenta oraz funkcję prawa łaski jako wyrazu humanitaryzmu w systemie represji karnej.