Zagrożenia i wyzwania w ochronie prawa do prywatności oraz poszanowania autonomii cielesnej - Łebkowska, Natalia ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2025)
W niniejszym artykule zostały przedstawione wybrane zagrożenia i wyzwania w ochronie prawa do prywatności oraz poszanowania autonomii cielesnej. Kluczowym zagadnieniem w pierwszej części jest pozorność zgody pacjentów oraz użytkowników na przetwarzanie danych osobowych. Ponadto, wskazano na potrzebę wprowadzenia środków, które pozwolą na zapewnienie realnej świadomości i dobrowolności w procesie wyrażania zgody. Jednocześnie, analizie poddano zagadnienia związane z rozwojem nowych technologii, dodatkowo omówiono wpływ systemów biometrycznych oraz urządzeń typu wearable technologies na integralność cielesną. Następnie poruszono kwestię naruszeń samostanowienia o własnym wizerunku w przestrzeni medialnej, przede wszystkim omówiono problem tworzenia wyidealizowanego obrazu ciała oraz uprzedmiotowienia kobiet, poprzez sposób ich przedstawienia w reklamach. W ostatniej części artykułu przybliżono zjawisko przemocy instytucjonalnej, w tym braku skutecznych mechanizmów ochrony prawnej osób, których integralność cielesna została naruszona. Wskazano na potrzebę systemowych rozwiązań, w tym rozbudowę systemów ochrony danych osobowych oraz szkolenia pracowników.