Ocena regulacji nabycia skarbu w prawie polskim - Banach, Bernard ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2025)
Tematem niniejszego artykułu jest analiza uregulowania nabycia skarbu w polskim prawie prywatnym. Tekst czyni to poprzez skomentowanie obecnie obowiązujących przepisów poświęconych przywołanej tematyce, znajdujących się oprócz Kodeksu Cywilnego w ustawie o ochronie zabytków i opiece nad zabytkach, ustawie o rzeczach znalezionych oraz Kodeksie Karnym, co pozwala na uchwycenie specyficznej sytuacji skarbów będących również zabytkami. Następnie analizie zostają poddane historyczne uregulowanie poczynając od antycznego Rzymu, przez Polskę przedrozbiorową, wielkie kodyfikacje XIX-wieczne oraz PRL. Na końcu zostaje omówiona najważniejsza część tekst, czyli właściwa ocena współcześnie obowiązującej regulacji (w szczególności art. 189 k.c.) przez pryzmat jej celów zarówno aksjologicznych jak i prakseologicznych, czym samym w podsumowaniu zostają wysunięte postulaty de lege ferenda.