Pojęcie duchownego w świetle przepisów dotyczących zawarcia małżeństwa wyznaniowego ze skutkami cywilnoprawnymi - Bloch, Katarzyna ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2018)
Artykuł opisuje pojęcie duchownego uprawnionego do dokonania różnego typu czynności prawnych związanych z zawarciem małżeństwa. Małżeństwo przed duchownym w polskim systemie prawnym reguluje 11 ustaw określających stosunki Państwa Polskiego ze związkami wyznaniowymi. Postanowienia tych aktów prawnych pozwalają na wstąpienie w wyznaniowy związek małżeński ze skutkami cywilnoprawnymi. Ważność małżeństwa uzależniona jest od upoważnienia duchownego do udzielenia ślubu. Artykuł udziela odpowiedzi na pytanie kto może przyjąć oświadczenie woli od przyszłych małżonków oraz sporządza zaświadczenie o zawarciu małżeństwa do Urzędu Stanu Cywilnego w każdym związku wyznaniowym.