Prawa człowieka w polityce zagranicznej Unii Europejskiej – aspekty prawne - Miedzińska, Iwona ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2018)
Przedmiotem artykułu są zagadnienia prawne związane z prawami człowieka w unijnej polityce zagranicznej. Unia Europejska („UE”) promuje poszanowanie praw człowieka nie tylko w państwach członkowskich, ale również w swoich działaniach zewnętrznych – stosunkach z państwami trzecimi i organizacjami międzynarodowymi. Zgodnie z art. 21 Traktatu o Unii Europejskiej, działania UE na arenie międzynarodowej oparte są na zasadach: demokracji, państwa prawnego, powszechności i niepodzielności praw człowieka i podstawowych wolności, poszanowania godności ludzkiej, zasad równości i solidarności oraz poszanowania zasad Karty Narodów Zjednoczonych i prawa międzynarodowego. Do głównych instrumentów realizacji celów UE w dziedzinie praw człowieka należy zaliczyć: przyjmowanie wytycznych polityki UE w zakresie kluczowych problemów dotyczących praw człowieka, włączanie problematyki praw człowieka i demokratyzacji do wszystkich aspektów związanych z podejmowaniem przez UE decyzji politycznych i ich wdrażaniem, w tym do pomocy zewnętrznej, włączanie klauzuli dotyczącej praw człowieka i demokracji do umów zewnętrznych zawieranych przez UE oraz europejski instrument na rzecz demokracji i praw człowieka.