Społeczno-gospodarcze przesłanki ograniczeń obrotu nieruchomościami rolnymi - Stoksik, Jan ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2018)
Artykuł niniejszy zawiera syntetyczny przegląd szczególnych regulacji prawnych w zakresie obrotu nieruchomościami rolnymi w UE oraz w Polsce. W zamyśle autora stanowić ma wprowadzenie do problematyki ograniczeń w obrocie nieruchomościami rolnymi, stosowanych w wielu krajach UE. W Polsce ograniczenia te reguluje od 2003 r. ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego. Akt ten, w obecnym stanie prawnym, nasuwa jednakże wiele zastrzeżeń oraz wątpliwości interpretacyjnych, także w zakresie zgodności z przepisami prawa traktatowego UE. Tych ostatnich zarzutów nie ustrzegły również inne kraje członkowskie UE, w tym także kraje nowo przyjęte. Wielość przesłanek, które uzasadniały wprowadzenie ograniczeń w obrocie ziemią rolniczą sprawiła, że KE zdecydowała się na wydanie wytycznych w sprawie warunków dopuszczalności ograniczeń w nabywaniu ziemi rolniczej przez cudzoziemców. Pozwoli to niewątpliwie na uelastycznienie obrotu ziemią w UE z jednej strony, z drugiej zaś, na lepszą ochronę ziemi rolniczej, jako podstawowego środka produkcji w rolnictwie.