Rola miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego w kwalifikacji danej nieruchomości jako nieruchomości rolnej - Ilków, Diana ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2018)
Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie zagadnienia, w jaki sposób ustalenia zawarte w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego wpływają na kwalifikację określonej nieruchomości jako nieruchomości rolnej w rozumieniu przepisów regulujących obrót gruntami rolnymi. W pierwszej kolejności publikacja przedstawia miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego jako szczególny akt planistyczny. Dla porównania, przedstawione są również inne akty typowe dla planowania przestrzennego. Następnie, w opracowaniu omówiona została definicja nieruchomości rolnej, oraz wyjaśnione zostało, dlaczego to miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego stał się czynnikiem współdecydującym o tym, czy dana nieruchomość stanowi nieruchomość rolną, czy też nie. Niemniej, definicja nie wyjaśnia wszystkich często skomplikowanych stanów faktycznych, jakie mogą wystąpić w obrocie, gdy nieruchomość spełniająca warunki określone w Kodeksie cywilnym ma charakter niejednorodny w świetle przepisów miejscowego planu. W publikacji odniesiono się także do stanowisk nauki oraz praktyki w powyższym zakresie.