Zwrot wywłaszczonej nieruchomości a pojęcie nabycia nieruchomości rolnej - Maciążek, Michał ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2018)
W 2016 r. ustawodawca zdecydował się ograniczyć możliwość nabywania nieruchomości rolnych. Konsekwencją nowelizacji ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego stała się wątpliwość co do konstytucyjności jej przepisów w zakresie, w jakim uniemożliwiają one nabycie nieruchomości rolnej w drodze decyzji o zwrocie wywłaszczonej nieruchomości. Poza postulatem kolejnej nowelizacji albo konieczności zajęcia stanowiska przez Trybunał Konstytucyjny, należy zaproponować rozwiązanie, które będzie polegało na traktowaniu przepisów o zasadach zwrotu wywłaszczonych nieruchomości jako lex specialis wobec regulacji ograniczających nabywanie nieruchomości rolnych.