Przewidywane kierunki zmian ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego - Fruba, Szymon ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2018)
Zasady obrotu prywatnymi gruntami rolnymi reguluje ustawa z 11.4.2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego w brzmieniu ustalonym ustawą z 14.4.2016 r. o wstrzymaniu sprzedaży nieruchomości Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa oraz o zmianie niektórych ustaw. Obecnie Rząd przygotowuje obszerną nowelizację ustawy z 11.4.2003 r. Projekt został przedstawiony w listopadzie 2017 r. W ramach niniejszego opracowania przedstawiono rozwiązania zawarte w projekcie ustawy o zmianie ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego oraz o zmianie niektórych innych ustaw według jego pierwotnego brzmienia. Z uregulowań zawartych w projekcie wynika zamierzenie, aby rozszerzyć katalog wyłączeń w stosowaniu przepisów o kształtowaniu ustroju rolnego, wprowadzić liczniejsze wyjątki od zasady wyłącznego nabycia nieruchomości rolnych przez rolnika indywidualnego oraz dać możliwość, na podstawie zgody Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, nabycia nieruchomości rolnej nowym podmiotom. Proponowane zmiany odpowiadają oczekiwaniom społecznym, ponieważ dają większą swobodę w dysponowaniu gruntami rolnymi.