Strategia transportowa Wielkiego Londynu – innowacyjne rozwiązania w zakresie administrowania obszarem metropolitalnym - Kuszel, Konrad ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2018)
Artykuł dotyczy zadań metropolitalnych w zakresie transportu realizowanych przez Wielki Londyn, jednostkę zarządzającą stolicą Zjednoczonego Królestwa. W ocenie Autora, na przykładzie brytyjskiej regulacji prawnej można uznać, że do kluczowych zadań metropolitalnych należy zaliczyć te związane z transportem. Jednocześnie, zasadniczą rolę w planowaniu transportu metropolii powinna pełnić strategia transportowa: kompleksowy dokument określający w perspektywie czasowej kierunek rozwoju wszystkich środków transportu na jej obszarze.