Ustanowienie rozdzielności majątkowej a odpowiedzialność majątkowa małżonków - Olszewski, Przemysław ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2019)
Niniejszy artykuł przedstawia problematykę ustanowienia rozdzielności majątkowej małżonków w kontekście odpowiedzialności majątkowej. W artykule poruszona została kwestia odpowiedzialności majątkowej małżonków majątkiem wspólnym, jak również problematyka związana z ochroną praw wierzyciela w sytuacji, gdy dłużnikiem jest jeden z małżonków. Artykuł ma na celu rozważenie czy interesy majątkowe rodziny w związku z ustanowieniem rozdzielności majątkowej małżonków są wystarczająco chronione i czy ochrona praw majątkowych rodziny względem potencjalnego wierzyciela nie odbywa się kosztem tego ostatniego.