Kontratyp sztuki jako okoliczność wyłączająca bezprawność przestępstwa obrazy uczuć religijnych z art. 196 Kodeksu karnego z 1997 r. - Wasil-Rusecka, Wioleta ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2020)
Niniejszy artykuł jest poświęcony materii kontratypu sztuki jako okoliczności wyłączającej bezprawność czynu przestępstwa obrazy uczuć religijnych z art. 196 Kodeksu karnego z 1997 r. Celem, który przyświeca racji podjęcia tego tematu, jest próba prezentacji poglądu doktryny na omawiany temat wraz z odniesieniem do stanowiska judykatury. Autorka artykułu pragnie skłonić odbiorcę do refleksji nad tym, czy jedynym sposobem odnalezienia granicy między wolnością religijną a artystyczną jest konstrukcja pozaustawowego kontratypu sztuki.