Charakter prawny wpisu do rejestru funduszy inwestycyjnych - Borowski, Filip ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2020)
Głównym celem artykułu jest omówienie charakteru prawnego wpisu do rejestru funduszy inwestycyjnych. Opis podstawowych informacji dotyczących celu i sposobu funkcjonowania funduszy inwestycyjnych oraz Rejestru Funduszy Inwestycyjnych stanie się podstawą ustalenia danych podlegających wpisom. Zdecydowana większość z nich ma charakter deklaratoryjny, toteż artykuł poświęcony jest szczegółowej analizie tych, których skutki są konstytutywne. Wiążą się one zazwyczaj ze zwieńczeniem pewnego procesu, czy to przekształcania funduszu, tworzenia, łączenia czy likwidacji. Skutki omawianych wpisów nie zawsze są precyzyjnie określone przez przepisy ustawy o funduszach inwestycyjnych i zarzadzaniu alternatywnymi funduszami inwestycyjnymi, stąd kluczowa jest umiejętność właściwego rozróżniania ich charakteru.