Finansowanie mezzanine jako interesująca alternatywa pozyskiwania kapitału - Włodarczyk, Adam ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2020)
Finansowanie mezzanine należy do niekonwencjonalnych metod finansowania. Wykorzystuje instrumenty hybrydowe i może przybierać różnorakie formy. W jego ramach występuje zarówno element dłużny, jak i kapitałowy. Charakterystyczne dla niego jest podporządkowanie wierzytelnościom głównym, dzięki czemu podmiot finansowany nie pogarsza swojej zdolności do zaciągania innych długów. Ta okoliczność wiąże się jednak z większym ryzykiem ponoszonym przez inwestora, który w zamian za to, dzięki tzw. equity kicker, będzie oczekiwał naturalnie wyższej stopy zwrotu niż przy tradycyjnych metodach finansowania. Adresatami finansowania mezzanine są podmioty rozwijające się bądź w trudnej sytuacji finansowej, które posiadają potencjał do wypracowywania zysków w przyszłości. Mezzanie zalicza się do rodzaju private equity. Rozwiązanie to przewiduje wiele korzyści dla partycypujących stron, w tym także podatkowe, wynikające ze strategii rule shopping. Może znaleźć zastosowanie w wielu branżach, m.in. w bankowości. Główną motywacją do skorzystania z niego może być chęć obniżenia kuponu odsetkowego towarzyszącego innym metodom finansowania.