Perspektywy i-votingu w Polsce na podstawie jego charakterystyki i dotychczasowych doświadczeń w jego wprowadzaniu - Sierzan, Mateusz ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2021)
I-voting to jedna z alternatywnych form głosowania, nazywana też głosowaniem zdalnym, polegająca na oddawaniu w pełni ważnego głosu przez Internet ze swojego prywatnego urządzenia, typu komputer czy smartfon. Od wielu lat stanowi element debaty publicznej w kwestii prawa wyborczego, w tym debaty międzynarodowej. Pojedyncze kraje z powodzeniem wprowadziły i-voting do swojego systemu wyborczego. Ma długą listę zalet, lecz wady skutecznie hamują jego szybki i powszechny rozwój. Jest rozwijany nie tylko odgórnie, poprzez działania państwowe, lecz także oddolnie, poprzez samorządy czy podmioty prywatne. Nie ulega wątpliwości, że mimo wszystko będzie on rozwijany i coraz szerzej wykorzystywany w różnych aspektach funkcjonowania człowieka. Celem artykułu jest przedstawienie czym jest i-voting, zaprezentowanie i omówienie jego zalet, wad i innych cech, ukazanie zagranicznych i polskich doświadczeń, a następnie wyciągnięcie wniosków i przedstawienie prognoz dla rozwoju niniejszych zjawisk w Polsce.