Spółka komandytowa jako podatnik CIT - Wójcicka, Aleksandra ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2020)
Celem artykułu jest analiza nowelizacji ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych i włączenia do zakresu przedmiotowego tej ustawy spółek komandytowych. Jest to niewątpliwie duża reforma w funkcjonowaniu tego typu spółek osobowych. Wiąże się ze swoistym podwójnym opodatkowaniem, ponieważ następuje ono najpierw na poziomie spółki, a następnie, na poziomie wspólników. Ustawodawca kierował się chęcią optymalizacji podatkowej i uszczelnieniem systemu podatkowego, co w przypadku spółek komandytowych wydaje się powodem wątpliwym. Spółki komandytowe wybierane są bowiem najczęściej do prowadzenia tzw. biznesów rodzinnych. Konieczność dostosowywania modeli rozliczeń do nowych przepisów wiąże się z dodatkowymi kosztami dla przedsiębiorców, co może zniechęcać do prowadzenia działalności gospodarczej w ramach tego typu spółki. Czas pokaże, czy powody, którymi kierował się legislator były słuszne i czy poprawiły warunki prowadzenia biznesu w Polsce.