Zjawisko kryptowalut w prawie polskim - Budner, Piotr ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2021)
Celem artykułu jest zbadanie aktualnych regulacji dotyczących kryptowalut w polskim porządku prawnym. Poprzez analizę obowiązujących przepisów, działalności judykatury oraz dorobku doktryny, udało się określić faktyczne desygnaty analizowanego pojęcia oraz wskazać na ich unikalność w stosunku do obowiązującego stanu prawnego. Artykuł wskazuje na konieczność oddzielnej regulacji kwestii kryptowalut oraz pozostałych walut wirtualnych, poprzez wskazanie zasadniczych różnic dzielących te dwa zjawiska