Epistemologiczne problemy pojęcia prawa kościelnego - Sobański, Remigiusz (Prawo Kanoniczne, 1990)
Problemata epistemologica iuris canonici aggrediuntur. Quaestio saliens sic ponitur: an ad ius cąanonicum modo fundamentali enucleandum aliquis notio luris supponenda sit. Responsum negativum probare conatur et hoc non solum quia respectu multitudinis varietatisque notionum iuris in litteratura iuridica vagantium optio quaevis necessarie arbitraria esset. Notio iuris ecclesialis analysi experientiae iuiridicae Ecclesiae ipsius explorari oportet. Ecclesiali comprehensione iuris in foro proprio explanata contactui communicationique reciprocae cum cultura iuridica profana via aperitur. Iter argumentationis in articulo sequentibus passibus protrahitur: 1) problema notionis iuris illustratur; 2) quaestio ponitur possitne notio iuris ecclesialis coniunctione notionum Ecclesiae et iuris adipisci?; 3) ut basis studii iuris ecclesialis experentia iuridica Ecclesiae demonstratur; 4) de articulatione experientiae iuridicae Ecclesiae sermo fit; 5) continua consideratio critica identitatis propriae attenta evolutione culturae iuridicae postulatur. Versio germanica articuli in Archiv für katholisches Kirchenrecht 157 (1988) 430-441 publicatur.