Model Kościoła-tajemnicy jako podstawa teorii prawa kościelnego - Sobański, Remigiusz (Prawo Kanoniczne, 1978)
Praesentatur versio polonica praelectionis in Institute Iuris Canonici Universitatis Monacensis die 1.7.1976 habitae. Versio originaiis in Archiv für kath. Kirchenrecht 14 (1976) 22—24 publici iuris facta est. Investigatur possibilitas et convenientia applicationis methodi „modellariae” in ambitu scientiarum ecclesiaiium. Methodus haec in scientiis rerum naturalium orta est et in sociologia fructuose adhibetur. Modellum medium est indirectae cognitionis quo complexae et ut intelligatur simplicius reddendae componendaeque realitatis distincta elementa eorumque mutua connexio qua structura totius tenetur enumerantur et principia activitatis statuuntur. In articulo thesis statuitur et demonstratur methodum hanc valde prodesse ad theoriam iuris ecclesialis qua ordo iuridicus Ecdesiae explanaretur ex genuina cognitione Ecclesiae trahendam et elaborandam. Theoria cohaerens sit cum realitate Ecclesiae quae mysterium Dei homines salvos facientis est, eam interpretetur et structuris iuridicis efformandis serviatur oportet. Uti fundamentum ergo doctrina de m ysterio Ecclesiae accipienda est — et methodus supradicta canonistis aditum ad mysterium investigandum praebet.