Problem redakcji podstawowych praw chrześcijanina po Soborze Watykańskim II - Góralski, Wojciech (Prawo Kanoniczne, 1981)
Homo, iuribus fundam entalibus quae ex ipso iure naturae ei com - p etu n t gaudens („iura hopiinum ”), cum baptism ate M istico Corpori C hristi cooptatur, nova iura fundam entalia acquirit („iura ch ristifid eliu m ”) quae eidem tam quam m ebro E cclesiae com petunt. N ova visio E cclesiae utpote Populi D ei in docum entis C oncilii V atica n i II praesentata praeprim is eiusdem doctrina de fundam entali aequ alitate om nium ch ristifidelium am plam discussionem de iuribus •christifideilium prom ovit. Propositio codificationis eiusm odi iurium in periodo postconciliari intégré cum opere revision is et codificationis iuris canonici coniuncta est. Quam codificationem papa P aulus VI anno 1965 P on tificiae C om m issionis C odicis Iuris C anonici R ecognoscendo com m isit A nno 1967 coetus specialis cansultorum „D e lege E cclesiae fund am en tali” — eiusdem C om issionis — constitutus est qui su ccessive duo schem ata legis E cclesiae fundam entalis praeparavit: anno 1969 — textu s prior et anno 1970 — tex tu s em endatus. O fficia et iura fundam entalia christifid eliu m hoc in schem ate (tex tus em endatus) in articulo I cap itis II includuntur (can. 10—25). Quod argum entum am plam discussionem canonistarum suscitavit qui saep e saepius critice ipsum modum redactionis iurium ch ristifidelium a e stimant. Etiam n onnulli episcopi quibus textu s em endatus schem atis pro consultation« dim issus est, variae opiniones criticae necnon novae p ropostiomes offerunt. Critica huius m ateriae im prim is confusionem fu - rium hom inum et iurium christifid eliu m necnon iurium christifid eliu m et iurium laicorum attinet; praeterea aliquam obiectionem nonnullaeclausulae et restrictiones plurim is canonibus additae exstan t quibus. exercitiu m iurium ch ristifidelium lim itatur (can. 13 § 3, 14, 16, 17, 18, 19). Insuper in schem ate aliqua fu ndam entalia ch ristifidelium iura d e - ficiu n t quae necessarie annum erari debent. P lu rim is in casibus c a n o - nistae et episcopi rectam tutelam iurium christifidelium exoptant. C oetus specialis consultorum , anno 1974 in „coetum m ixtu m ” tra n sform atus est cui aliq u i consultores P on tificiae C om m issionis Codicis. Iuris Canonici E cclesiae O rientalis R ecognoscendo cooptati sunt. In suis, sessionibus hic coetus vota et opiniones episcoporum analisi su b iecit ita ut quaedam innovationes introductae essent. A ttam en P o n tificia e C om m issionis Codicis Iuris Canonici R ecognoscendo erit definitivum . textu m totiu s „Legis E cclesiae fu n d am en talis” Sum m o P on tifici p r o - ponere.