Obrzędy sakramentu bierzmowania - Pastuszko, Marian (Prawo Kanoniczne, 1981)
Pirima in parte articu li auotor de ritibus sacram enti confirm ationis in iure veteire seu ab in itio E cclesiae u-sque ad publicationem Codicis Iuris C anonici scribit. In E cclesia prim itiva donilm Spiritus Sancti m anuum im positione et oratione traditum esse Acta A postolorum testantur. Sed iam in T raditione A postolica sancti H ippolyti Rom ani (t 235) praeter m anus im positionem dicitur de oleo quo confirm andus ungebatur. A b illo tem pare ordinem confirm ationis ex im positione marnus et u n ctione chrism atis constate, sacram enta'rium gelasianum et s acr am entarium gregorianum , Ordo XI et L, et insuper P ontificalia m ediaevalia p lene probant. M edio aevo non solum im positio manus et unctio chrism atis sed etiam quaedam oratiom.es et benedictiones in confirm ando neophyto adhibefoantur. A saeculo X III „alapa” confirm andis dabatur, at ritus im positionis m anuum paulatim disparutt. A ltera in parte articuli ius novum seu a Codice Iuris C anonici u sque ad ultim um P on tificale Rcxmanum in articulo elaboratur. S cien dum est C odicem Iuris Canonici it-erum de m anus v el m anuum im positione et de chrism atis u n ctione legem statuisse. N ostris tem poribus le x Codicis Iuris C anonici quodam m odo rnutata videtur in P on tificah p ostcon ciliaii. Etenim in P on tificali Romano anno 1973 publicato m anuum v el m anus im positio m em orata est in docum ento pontificio quod ipsum Titum ipraecedit, noin vero in rubricis ipsius ordinis. H ac de causa novus Ordo C onfirm ationis em endationem quandam des id ex are videtur, quia a pr.axi prim itivae E cclesiae paululum recedit. In fin e articuli auctor can. 42 Schem atis iuris de sacram entis praesenitat. N ova lex m agis novo Ordini quam Codioi Iuris C anonici sim ilis apparet