Zagadnienie wolności wewnętrznej w kanonistyce okresu posoborowego - Kosowicz, Stanisław (Prawo Kanoniczne, 1989)
Post Vaticanum II iudices ecclesiastici maiorem attentionem in psichicam hominis aspicere coeperunt. Positivae inventiones in campo psichiatriae et variarum scholarum psychologicarum necessitatem inspiciendi in internam libertatem voluntatis humanae coegerunt. In iure canonico firme stat principium: homo iniens matrimonium verus dominus (sui ipsius) esse debet. Haec dominatio in planitia libertatis internae ostenditur, quae ad libertatem electionis obiectum consensus matrimonialis pertinet, libertatem realisationis acceptorum obligationum in actu consensus, denique plenam libertatem in electione coniugis. Hic articulus illud problema in base hodierni usus in iure canonico et sententiarum Sacrae Rotae nobis ponitur.