Idea podstawowych praw człowieka w prawie kościelnym - Pawluk, Tadeusz (Prawo Kanoniczne, 1979)
Homo, qui baptism ate in Ecclesiam in tra t et constituitur persona cum omnibus christianorum iuribus et officiis, non am ittit iu ra fundam entalia, quae ei ex ipso iure n atu rae com petunt. Quare Ecclesia suis legibus fundam entalia iu ra hom inum utpote ad im aginera Dei creatorum sem per profitebatur et defendebat. Tem poribus antiquis et medii aevi leges Ecclesiae, praeditae charactere quasi iuris internationalis, hum anae personae dignitatem profitentes, reverentiam erga quem libet hom inem inculcantes, firm antes pacem et ponentes solidum fundam entum fra terh ae consortioni, m axim e om nibus hom inibus inserviebant. Tempore novissimo hoc officium directe et per se potius ad statum pertinet. Sed Ecclesia altissim am profitens hom inis vocationem et divinum quoddam semen in eo insertum asseverans, moderno mundo hominum sinceram cooperationem ad instituendam universalem fraternitatem , iustitiam et pacem offert. Iura fundam entalia hominum, a Consilio Nationum Unitarum proclamata, interpretatione ecclesiastica profundiorem sensum acceptant.